Kitap Tavsiyesi - Başka Bir Yer

 


Puan: 8/10

Yazar: Ursula K. Le Guin

Tür:

Öykü

Tanıtım:

İnsanın kendini başka, bambaşka bir yerde bulması neye benzer?

Kitaptaki üç öykü, bu soruyla çeşitli şekillerde yüzleşmek zorunda kalan kişileri anlatıyor.
Başka Bir Yer, fantastik edebiyatın en saygın isimlerinden Ursula K. Le Guin'in güçlü yazarlığının "fantezi"yle sınırlandırılamayacağını gösteriyor - Le Guin'in de bu kitapla okuyucusunun gözünde başka bir yere yerleşeceğini söylemek, abartılı sayılmamalı.

Benim Görüşüm:

Ursula okumak beni oldukça ilginç bir ruh haline sokuyor. Hangi kitabını okuduğum fark etmez nedense hangi frekansa ayarlarsanız ayarlayın hep aynı kanalı çalan bir radyo gibi hissettiriyor. Sakinleştiren, düşündüren, hayatı başka bir bakış açısıyla tekrar görmenizi sağlayan bir kitap.

Kitabın içinde üç tane kısa öykü var. Bunlar Profesörün Evleri, Ether OR ve Paris'de Nisan.

Üç hikaye de çok iyiydi ancak bir Amerikan kasabasını anlatan ikinci öykü Ether OR özellikle çok hoşuma gitti. Ether adındaki kasabanın vatandaşlarından kasaba içinde olan olayları birçok farklı bakış açısıyla dinliyordunuz. Bize bir olaydan çok durumu sunuyordu. Keyif verici bir hikayeydi.

Ursula'nın cinselliği hayatın getirdiği bir şeymiş gibi sunmasını seviyorum. Çoğu yazarın yaptığı gibi göze sokmaya çalışmaktansa karakterlerin gerçekten yaşadığının bir kanıtıymış gibi sunuyor. Bize "Bak! Onlar da yaşıyor. Onlar da seviyor. Onlar da hayatın acımasızlığı ile yüzleşip zor anlar yaşıyorlar." deme şekli bence. 

Son hikaye ilk ikisinden farklı olarak biraz fantastikti. 1961 yılı Paris'inde yaşayan bir Fransız öğretmeni, 1482 yılına karabüyüyle çağırılıyor. Hikayenin devamında Roma'dan kadın bir köle ve günümüz dünyasından 7 bin yıl sonra gerçekleşmiş koloni çalışmaları sonucunda bir kadın arkeoloğu Paris'in kalıntıları üzerinde çalışmalar yaparken çağırıyorlar. Garip, kısa ama hoş bir hikayeydi. 

Ursula'yı seviyorum.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GİS Anatomisi

Manga Tavsiyesi - JoJo's Bizarre Adventure Part 1 - Phantom Blood

Oyun Tavsiyesi - Tasokare Hotel