Kitap Tavsiyesi - Macbeth

 




Puan: 8/10

Yazar: Shakespeare

Tür:

Trajedi

Tanıtım:

Shakespeare'in bu ölümsüz oyunu genellikle evrensel ahlaki değerler açısından ele alınır, Macbeth'in bilinçli bir şekilde kötülüğü seçmesi ve bu seçimin bireysel ve toplumsal sonuçları üzerinde durulur. Ancak Macbeth Shakespeare'in diğer kötü adamlarına benzemez. Çünkü III. Richard ve lago gibi karakterlerin aksine, yaptığı kötülüklerden hiç de zevk almaz; dahası, ilk cinayetini işlediğinde gerçekten acı çeker, sözlerine bakılırsa benliğinde bir iç savaş yaşamaktadır.

Peki doğrununu, yanlışın ne olduğun bilen, ileriyi görme yeteneği olan bir adam niçin kötülüğü seçer? Belki de Macbeth'in trajedisi, geleceğe hükmetmeye çalışırken kötülüğe giden yolda attığı her adımın ona azap vermesinden, ahlaki değerlerden ne denli uzaklaştığını bile bile yoluna devam etmesinden kaynaklanır.

Benim Görüşüm:

Olaylar üzerine yorum yapmadan önce kitaptan aldığım edebi zevkten bahsetmem gerekiyor.

Shakespear'ın yazım tarzını gerçekten çok seviyorum. Şiirimsi konuşmalarının yanı sıra kullandığı benzetmeler ve kelime seçimi onun ne kadar yetenekli bir yazar olduğunu gösteriyor. Edebi zevkin ne olduğunu Shakespear okuyana kadar anlamamıştım.

Oyundaki Macbeth karakteri üzerine konuşmak isterim. Tiyatronun en başında kendisini erdemli ve onurlu bir savaşçı olarak tanıtılırken tiyatronun ilerleyen sahnelerinde ne kadar kötü şeyler yapabileceğine tanıklık ediyoruz. Macbeth ne yapmış olursa olsun onu kötü bir karakter olarak göremem çünkü yaptığı şeyleri kendi zevki için yapmıyor, bunun kendi hakkı olduğunu düşündüğü, eninde sonunda tacın onun ellerine düşeceğini bildiği için yapıyor ancak hemen pişman oluyor. Macbeth dünya üzerindeki kötülüğe yönelmiş çok fazla masum ruhu temsil ediyor. Yanlış yönlendirmenin ve hırsın kölesi olmuş acınacak halde olanları... 

Cadılar Macbeth'e onun bir gün kral olabileceğini söylemese Macbeth'in aklından canısı pahasına koruduğu kralını öldürmek asla geçmezdi. Bu dünyada bazı şeyler söylenmemeli. Siz sanarsınız kelimeler uçup gider ancak onlar o kadar güçlüdür ki namuslu bir adamı şeytandan betere çevirebilir. Kitapta ders çıkarmak isteyene kendisi için bulabileceği sayısız öğüt var. 

Shakespear okumayı seviyorum. Edebiyattan hoşlanan herkese bu başyapıtı okumasını tavsiye ederim.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GİS Anatomisi

Obsessive Servant 0. Bölüm

Oyun Tavsiyesi - Tasokare Hotel