Film Tavsiyesi - 12 Öfkeli Adam

 


Puan: 9/10

Yönetmen:  Sidney Lumet

Tanıtım:

12 Öfkeli Adam, cinayetle suçlanan bir genç ile ilgili karar vermekle yükümlü 12 jüri üyesinin karar verme sürecini konu ediyor. Latin Amerikalı bir genç adam, babasını öldürdüğü gerekçesiyle cinayetle suçlanır. Sanığın kaybettiğini söylediği bir bıçak ise cinayetin işlendiği odada bulunmuştur, gencin mahkemeye sunduğu savunma zayıftır ve olan biteni duyduklarını söyleyen pek çok tanık vardır. Sanık suçlu bulunduğu taktirde idama mahkum edilecektir.Jüri sonuçları pek de şaşırtıcı değildir: 12 jüri üyesinden sadece sekiz numaralı jüri üyesi Davis 'suçsuz' hükmü yönünde oy vermiştir. Davis’in jüri üyelerini ikna etmeye çalışması esnasında her jüri üyesinin 'suçlu' kararı vermesinin arkasında ise, aralarında yabancı düşmanlığı, kanuna aşırı güven, çoğunluğa uyma, geçmişle hesaplaşma gibi farklı kişisel sebepler olduğu ortaya çıkacaktır.

Benim Görüşüm:

Tek oda filmlerinin hastasıyımdır. Arka planla değil de odanın sunduğu olanaklarla hem gerilimi yakalamayı başarabilmek hem de başarılı bir senaryo oluşturmak oldukça zor olsa gerek. Ancak bu film size en doğalından gerilimi ve açık oturumu sunuyor.

Filmi izlemeden önce çok daha farklı hayal ettiğimi itiraf etmeliyim ancak bu halini de baya beğendim. Sadece Davis tartışmada hep odak noktasıydı ve bazı karakterler gerçekten sinir bozucuydu. Düşünmeyi ve eleştirmeyi tamamen görmezden gelerek adam sendecilikleriyle ve ön yargılarıyla bir çocuğu ölüme göndermeye hazırlardı ancak gözünü açıp olayın ciddiyetini fark eden tek kişi David'di. 

Gerçekten güzel bir filmdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GİS Anatomisi

Manga Tavsiyesi - JoJo's Bizarre Adventure Part 1 - Phantom Blood

Oyun Tavsiyesi - Tasokare Hotel