Tıbbi Etik Hakkında Düşüncelerim

 

Tıp fakültesinin 3. döneminin ilk komitesi Topluğ Sağlığı Komitesi'dir. Enfeksiyon hastalıklarının patolojisi, mikrobiyolojisi ve halk sağlığı temellerini öğreniriz.

Geçen sene de Tıp Etiği dersi görmemize rağmen bu komite toplam 10 saatlik bir ders olarak bu dersi tekrar görüyoruz.

Seneye kliniğe geçecek bir stajer doktor adayı olarak bizi yüzleşebileceğmiz sorunlar için hazırlıyor.

Daima etik olarak kararsız kalacağımız, seçim yapmamız gerekeceği anlar olacaktır. Oyunlardaki gibi hata yaptığında geri yükleme şansı olmadığı için dikkatli olmanın yanı sıra pişman olmayacağımız seçimleri yapmak da önemli.

Tıbbi malzeme ve ekipmanların eşit paylaştırma işi bir hekimin işi olduğu için elindeki sınırlı malzemeye uygun ve ihtiyacı olan için kullanması, bunun sonucunda hekimin verdiği kararı hastalar anlayışlı ve hoşgörülü olarak kabul etmesi gerekir.

Hocamız derste özellikle iyileşme ihtimali daha yüksek olan hastaya öncelik vermemizi söylemesine rağmen bunun istisnaları da olabileceğine değindi.

Ders bitiminde kimsenin sormadığı bir soruyu sordum. "Hocam sosyal konum fark eder mi?"

Beklediğim cevap "Hayır." idi. Ancak hocamız fark ettiğini söyledi. Nobel ödüllü bir profesörün bir inşaat işçisine göre hayatının daha değerli olduğunu söyledi.

Bunu duymak beni gerçekten çok sarstı ve gelecek hakkında düşünmeme, çeşitli senaryolar kurup o durumlarda ne yapacağımı hayal etmeye başladım.

"Monster" diye bir animede de buna benzer bir durum yaşanmıştı. O zaman doktorların yanlış yaptığını düşünmüştüm. Ancak gerçekten de yaptıkları şey yanlış mıydı? Karar vermek doktorun vicdanına bağlı.

Bugünkü derste sanki sorumluluktan kaçmak istermiş gibi şu soruyu sordum: "Hocam hekimlerin etik olarak kararsız kaldığı bir durumda danışabileceği bir kurum var mı?"

Hocamız bu soruyu anlayışla karşıladı. Hekimin karşılaşabileceği her şeyi düşünerek yasalar çıkarmanın hekimin hareketlerini kısıtlayabileceğini bu yüzden bunun mümkün olmadığını söyledi. Eğer acil bir durum söz konusu olursa kendimizin bri Etik kurul oluşturmamızın gerekli olduğunu söyledi.

Ne olursa olursun, eğer gelecekte böyle bir seçim yapmak zorunda kalırsam ne kadar istesem de klinisyen olmak bana uymaz sanırım. Yine de eğitim hayatımı bitirmeme daha zaman olduğu için bu konuları daha dikkatli düşünmek zorundayım.

Çünkü her şey bittiğinde düşünmek için çok geç kalmış olabilirim. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GİS Anatomisi

Manga Tavsiyesi - JoJo's Bizarre Adventure Part 1 - Phantom Blood

Oyun Tavsiyesi - Tasokare Hotel