Kitap Tavsiyesi - Illuminae

Puan: 9/10

Tür:

Genç Yetişkin, Macera, Bilim-kurgu, Romantik, Dram

Tanıtım:

ÖNCE HAYATTA KAL, SONRA GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKAR.
Sabah, Kady erkek arkadaşı Ezra’dan ayrılmaktan daha kötüsünün başına gelemeyeceğini düşünüyordu. Öğlen, gezegeni istila edildi.
2575 yılında uzayın çoğunu hâkimiyeti altında tutan iki megaşirketten ― *******ve  *******― biri, Kady ve Ezra’nın gezegenini yok ederek galaksilerarası bir savaş başlatır. Binlerce mülteciyle beraber sığıştıkları gemilerden oluşan ufak filonun peşindeki düşman savaş gemileri ilk başta en büyük sorunları gibi görünse de ortaya daha büyük tehditler çıkacaktır.
Ölümcül bir ******** ortaya çıkmıştır, filonun onları koruması gereken yapay zekâsı düşmanca adımlar atmaktadır, komuta kademesi ciddi sorunlar olduğunu inkâr etmektedir. Kady gerçeği açığa çıkarmak için bir veri hengâmesine dalmışken mültecileri kurtarmakta ona yardım edebilecek tek kişinin Ezra olduğunun farkına varacaktır: Bir daha asla konuşmayacağına yemin ettiği eski erkek arkadaşı.
BRİFİNG NOTU: E-postalar, şemalar, askeri evraklar, özel mesajlar, tıbbi raporlar, röportajlar ve bunun gibi pek çok hack’lenmiş belge üzerinden anlatılan Illuminae, dengesi bozulan hayatlar, gerçeğin bedeli ve sıradan insanların kahramanlıklarına dair dur durak bilmeyen, aksiyon dolu bir destanın ilk kitabı.

Benim Görüşüm:

Tanıtımı okuyup hiçbir şey anlamamış olabilirsiniz. Gayet doğaldır. Ama tanıtımda yazan şu cümle herkesi tongameye düşürebilir.

"mültecileri kurtarmakta ona yardım edebilecek tek kişinin Ezra olduğunun farkına varacaktır: "

Kesinlikle hayal ettiğiniz gibi ilerlemeyecek hikaye.

Çok farklı bir uslübü var ve kötüsüyle iyisiyle olabildiğince doğal yazılmaya çalışılmış. Genelde Pegasus yayınlarını sevmem. Bunun ilk sebebi çoğu kitabının aşırı ergence olması ayrıca çevirisini de pek beğenmemem ama bu kitapla Pegasus benim ne kadar yanlış düşündüğümü kanıtladı. Çevirisi çol güzeldi ayrıca kesinlikle ergen kitabı değildi.

Kitabın üzücü olduğunu söylemek isterim; aşırı dram barındırıyor lakin okudukça hem verdiğiniz paraya değeceğini hem de bu hikayeye tanıklık ettiğiniz için keyif vereceğinden, dramı sevmeyenlere dahi bu kitabı tavsiye ediyorum.

Kitabın içerisinde birçok grafik tasarım ögeleri vardı ki hepsi de aşırı hoştu.

Tabiki kitabın aşırı mantıklı olduğunu öne sürmüyorum. Tutarsız gelen yerleri olması nedeniyle puan kırdım zaten ama entropi yasayını işleyiş biçimi o kadar romantikti ki sadece bir puan kırabildim. 

Kitabı kütüphaneden alıp okuduğum için ikinci kitabı ne zaman alır okurum bilemeyeceğim ama yakın zamanda olmayacağını varsayarsak bir spoiler kısmı oluşturacağım. Ama ondan önce fanartlar. 😍😍

Fanart:


Sıra Spoiler'de!!!!!

Her şey BioTech'in kaçak bir koloni olan Kerenza'ya saldırmasıyla başlıyor. Şansa bak ki gezegenlerinin işgal edildiği bu günde iki baş karakterimiz, Erza ve Kady yaşadıkşarı ufak bir tartuşma yüzünden ayrılmışlar. 

Kady okula kamyonetiyle geldiği için kaçış yolunu onda buluyor, Erza ise bu kalabalıkla metroya gitmeyecek kadar akıllı olduğu için park alanına geliyor ve ikisi karşılaşıyor. Kady bir an tereddüt etse de eski erkek arkadaşını arabasına alıyor ve birlikte kaçmaya başlıyorlar. Kady annesini kurtarmaya gitmek istiyor, Erza ise babasını. Birlikte yollarını ayırdıktan sonra Erza vuruluyor ve Kady onu tekrar kurtarıyor ve bir şekilde Kerenza'dan Alexander sayesinde kurtarılıyorlar.

Burada gemi ismimleri önemli:
Alexander-> savaş gemisi, Erza bindi
Kopernik -> yük gemisi
Hypatia -> bilim gemisi, Kady bindi
Lincoln -> Biotech'in gemisi, Alexander'ı kovalıyor.

Alexander'ın kaptanı David mürettebatında 18 yaşını dolduran herkesi askere çağırıyor ve bir şekilde Erza da askere girmiş oluyor.

Kady kendi gemisinde oldukça düşük bir profil çizse de üst görevliler tarafından yeteneği fark ediliyor ve bir hacker ile onlardan gizlenen gerçeği bulmak için çalışmaya başlıyor.

Bu sırada Kady'nin annesi Kopernik'e gönderiliyor.

Kopernik gemisinde bir salgın var. Öyle bir salgın ki insanları tamamen canavara dönüştürüp birbirlerine saldırmasını sağlıyor. Kady'nin annesi patalog olduğu için bu gemiye gönderiliyor.

Bir gün Erza görevdeyken bir anda Alexander'ın yapay zekası AIDAN kendi başına Kopernik'i imha etmeye karar veriyor ve füzelerini ona gönderiyor bunu fark eden üsteğmenleri Kopernik'ten olabildiğince çok insan kurtarmaya çalışıyor.

Alexander'a gelen Kopernik mürettebatı karantinada tutuluyor ve onları gemiye getiren üsteğmenler idam ediliyor. Bunun sebebi AIDAN'ın kontrolünü kaybettiğini kabul edemeyen David. 

David herkese Kopernik'i yok edenin Lincoln olduğunu söylüyor, tabii ki inanan inanıyor ama Kady inanmıyor.

Erza'nın yardımıyla Alexander'ın bilgisayarından verileri çalıyor ve gerçeği öğreniyor. 

Alexander'ın üst rütbeleri AIDAN'ın yaptığı şeyden korktukları için hemen AIDAN'ı kapatıyorlar ve onu tamir etmek için ellerinden gelen her şeyi kullanmaya çalışıyorlar.

Lincoln bu sırada Alexander'a yaklaşmaya devam ediyor.

Alexander'ın aslında ne yağtığını öğrenen Hypatia'nın mürettebatı artık işbirliği yapmak istemiyor ve kendi başlarına kaçamayı düşünüyor. Ama Alexander buna izin vermiyor ve hemen birkaç adamını göndererek Hypatia'nın en iyi hacker'ı Zhang'ı kendi gemisine getiriyor.

Zhang, Kady'nin hocası olur. Onunla birlikteyken Alexander'ın tüm sırlarını ortaya çıkarmışlardı.

Zhang tüm gücünü kullanarak AIDAN'ı tamir etmeye çalışıyor lakin tek başına yapmak için çok az. Kady uzaktan ona yardım etmeye çalışıyor ama onun emekleri de tamamen boşa gidiyor.

En sonunda Zhang Lincoln'ü oyalayacak virüs yapmaya başlıyor ve Lincoln geldiğinde virüsü onun üstünde kullanıyorlar. Bu sırada AIDAN açılıyor.

Erza ve diğer askerler dışarıda Lincoln'e karşı mücadele verirken AIDAN Kopernik'ten gelen karantinadaki canavarları yönetim biriminin üstüne salıyor.

Herkes canice katlediliyor.

Zhang elinden geldiğince AIDAN'ı yok etmeye çalışmasına rağmen o da virüs kapıyor.

Kady, Erza için çok endişeli. Sürekli onunla tabletiyle konuşuyor ve onun Alexander'da olduğunu öğreniyor. Sevgilisini kurtarmak için Alexander'a gittiğinde AIDAN'ın onu kandırdığını aslında Erza'nın Lincoln ile verdiği savaşta öldüğünü öğreniyor. Üzgün olmasına rağmen BioTech'e duyduğu nefretten ötürü AIDAN'ı kurtarmaya karar veriyor ve ona yardım etme koşulu olarak tek bir şey sunuyor. Alexander'daki sağlam mürettabatı Hypatia'ya gitmesine izin vermesi.

İstediği gerçekleştikten sonra etrafta dolaşan canavarlardan kaçarken elinden geldiğince AIDAN'a yardım ediyor. Bu sırada Hypatia onu terk edip gidiyor.

En sonunda Lincoln tam anlamıyla Alexander'a yetişiyor ve Alexander Lincoln'ün yanına gelerek nükleer füzelerini atıyor ve Lincoln'ü patlatıyor ve tabiki Alexander'da hasar alıyor ve artık kurtulma şansı yok.

Kady, AIDAN'ın da yardımıyla bir mekiğin içine giriyor ve yaptıklarının tüm kaydıyla birlikye kendini uzay boşluğuna atıyor. AIDAN'ın ufak bir parçası da onunla geliyor.

Tam sekiz gün sonra Hypatia onu buluyor ve hemen içeri alıyor. İlk önce karantinaya alınıp radyasyon tedavisi görse de sonra tamamen sağlıklı olduğu anlaşılıyor ve son anda sürpriz bir isim ortaya çıkıyor. Erza...

Erza meğer ölmemiş. Lincoln ile savaştan sonra Hypatia'ya gelmiş.

Kitabın en sonunda Kady, Illuminae takımı olarak Erza'nın annesi, mağlum BioTech'in başına şantaj mesajı atıyor.

Ve şimdilik mutlu son... Ne kadar mutlu son denebilir pek emin değilim? Neredeyse kitaptaki herkes öldü... Baya üzücü bir kitaptı 







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GİS Anatomisi

Obsessive Servant 0. Bölüm

Stepmother 6. Bölüm