Film Tavsiyesi - Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

 



Puan: 8.5/10

Yönetmen: Stanley Kubrick

Tanıtım:

Sovyetlere saldırmak isteyen general Jack D. Ripper, soğuk savaş zamanında Rusların \"Amerikan halkının vücut sıvılarını kirlettiği\" gerekçesiyle SSCB’ye nükleer saldırı yapma kararı alır. Amerikan uçağı Sovyet sınırına yakın bir bölgede dönemin tipik devriye uçuşlarından birini yapmaktayken, mürettebat Ripper’dan saldırı emri alır. ABD Başkanı ise, Pentagon’daki danışmanlarıyla bir toplantı yaparak durumu değerlendirmektedir. Savaş yanlısı general Turgidson bu durumun Komünizmle hesaplaşmak için güzel bir fırsat olduğunu belirtir. Fakat Sovyet Büyükelçisi DeSadesky, ABD makamlarına Sovyet savunma teknolojisinin geldiği son noktanın ürünü olan \"Doomsday Device\"dan bahsettiğinde ve başkan danışmanları eski Nazi bilimadamı Dr. Strangelove'ın görüşüyle durum daha da tehlikeli bir hal alır; \"Doomsday Device\", Sovyetlere yapılacak herhangi bir nükleer saldırıda dünyadaki tüm canlıların yok olmasını sağlayacak bir karşı tehdit silahıdır.

Benim Görüşüm:

Aklını oynatan bir general, Amerika'nın Rusya'ya nükleer bomba ile saldırmasını emretmesiyle film başlar. Filmin devamında Rusya ve Amerika'nın bu felaket gerçekleşmeden önce yaptıklarını anlatır.

"Sovyetlere saldırmak isteyen general Jack D. Ripper, soğuk savaş zamanında Rusların \"Amerikan halkının vücut sıvılarını kirlettiği\" gerekçesiyle" Burada generalin bahsettiği komünistlerin onların suyuna florit katmasıdır. Kalsiyum florur olan bu madde CaF2'dir. 

Florit için kullanım alanlarına baktım ama filmde generalin bahsettiği şeyleri bulamadım.
  1. Asit sanayinde kullanılan (Asitspar veya Asitgrade)
  2. Kimya sanayinde kullanılan (Seramikspar veya ceramic grade)
  3. Metalurji sanayinde kullanılan (Metspar)
Biraz daha araştırıncı generalin aslında bahsettiği şeyin florür olduğunu buldum. Florür beyinde biriktiğine, davranış değişikliklerine, IQ düşüklüklerine yol açabiliyor. O kadar fazla zararı var ki bir mikrop öldürücü olsa da zararlarını çok dikkate almalı ve dikkatli kullanmamız gerekiyor.

Filmi Türkçe dublaj izlediğime baya pişman oldum. Türkçe dublajda şöyle olan replik "Burada kavga edemezsiniz. Burası Komuta Odası." orijinal dilde "Gentlemen, you can't fight in Here! This is the War Room!". Eğer İngilizce izleseydim büyük ihtimal burada kahkaha atardım.

Yine de beni güldüren repliklerden biri aşağıda =>

“Survival kit contents check. In them you’ll find:
– One forty-five caliber automatic
– Two boxes of ammunition
– Four days’ concentrated emergency rations
– One drug issue containing antibiotics, morphine, vitamin pills, pep pills, sleeping pills, tranquilizer pills
– One miniature combination Russian phrase book and Bible
– One hundred dollars in rubles
– One hundred dollars in gold
– Nine packs of chewing gum
– One issue of prophylactics
– Three lipsticks
– Three pair of nylon stockings.

Shoot, a fella’ could have a pretty good weekend in Vegas with all that stuff.”

 Generali ikna etmeye çalışan karakter gerçekten çok acınısı ve sevimliydi. Filmdeki favori karakterim kesinlikle oydu. Hele ona silah doğrultan askeri tehdit ettiği sahne.... 👍💟

Savaş Odası'ndaki sahneler hem gülünç hem de insanlığı utandıracak cinstendi. Ön yargı, ırkçılık, cinsiyetçilik, aç gözlülük, bencillik gibi insanoğlunun gözlerini körelten, beyninin düzgün çalışmasını engelleyen çeşitli konulara değiniyor.

"the whole point of the doomsday machine is lost if you keep it a secret. WHY DIDNT YOU TELL THE WORLD EH!!"

Biraz araştırınca Strangelove karakterinin asıl olarak Herman Kahn'dan esinlendiğini buldum. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Obsessive Servant 0. Bölüm

GİS Anatomisi

Stepmother 6. Bölüm