Kitap Tavsiyesi - Hırçın Kız


Puan: 7.5/10

Yazar: Shakespeare

Tür:

Komedi, Romantik

Tanıtım:

Shakespeare’in birçok açıdan İtalyan komedyasından esinlendiği Hırçın Kız, birbirini geliştiren iki önoyunla başlayarak, entrikalar, farklı kimliğe bürünmeler ve bir aşk hikâyesi ile “oyun içinde oyun” halinde sürer. Aksi bir kadının uysal bir eşe dönüşmesini anlatan komedya, o dönemde erkek gözüyle kadına nasıl bakıldığını da açıkça sergilemektedir.

Benim Görüşüm:

Dönemsel özelliklerin ve bakış açısının ön plana çıktığı bu seriyi modern dünyanın bir kadını olarak eleştirmeden bakamam yine de ben o dönemin sosyo-kültürel araştırmacısı değilim ayrıca bir edebiyatçı da değilim. Bu yüzden sadece aldığım estetik zevkten bahsedeceğim.

Diğer Shakespear serilerinde gördüğümüzden daha az kadın karakter var ve oyunun sonunda Katherine'nin bir tiratı olsa da konuşmaları da oldukça az diyebilirim.

Çok fazla kişi kılık değiştirdiği için karakterleri takip etmek biraz zor ama hemen okuyup biyirilebilecek bir kitap olduğu için bu çok da sorun teşkil etmiyor.

Oyunun aslında Sly adlı bir tenekeciye hitaben oynanadığı yani oyun içinde oyun olması gibi bir ayrıntı oldukça gereksiz bence. Bu tamamen benim fikrim ama Shakespeare oyun içinde oyun temasıyla yazdığı bu eseri bence oyun dışı bitirmeliydi. Yani en sonunda tenekeciye ne oldu sorusunu cevaplamalıydı.

Sadece oyun dışı oyundan bile güzel hikaye çıkacakken bu konuyu çok geri plana itmiş hatta bazı noktadan sonra sanki unutmuş gibi yazmaya devam etmiştir. 

Karakterlerin psikolojisini hiç anlayamasam da aşk rakiplerinin güle oynaya yiyip içtiği, yalan söyleyenin hoş karşılandığı, herkesin kıkık değiştirdiği bu eser günümüz dünyasında sadece bir hayal ürünü gibi geliyor. 

O zamanın getirileri böyle davranmayı uygun kılsa da benim için abes bir hayal olmaktan çok da öteye geçememiştir.

Kitabın adı Hırçın Kız olsa da orijinal adın Taming of the shrew yani Hırçın Kız'ın uysallaştırılması'dır. Yani ana konu Katherine'nin daha uysal daha kibar bir kız yapabilmektir. Bunu para için yapacak biri çıkınca hekes ona değerli hazineler önermeye başlar çünkü kibar ve uysal olan küçük kız Bianca'nın evlenmesine, Katherine evlenene kadar babası izin vermez. 

Petruchio, Katherine'nin talibi olarak ortaya çıktığında tamamen sağır rolü yaparak Katherine'nin ona söylediği tüm kötü şeyleri sanki ona olan aşkını ilan ediyormuş gibi davranarak daha ilk buluşmada düğün tarihini ayarlar.

Katherine ile evlenip onu evine götürdüğünde sanki ona olan aşkından yapıyormuş gibi önüne gelen yemekten tut, gece yattığı yatağa kadar her şeyden şikayet etmeye başlar. Hizmetçileri döver. Beğenmediği şeyleri vurur kırar. Katherine'nin gözünü korkutur. Bundan sonra Katherine onun A dediğine B derse çıngan koparır, Katherin de A diyene kadar köprüdeki keçi inadıyla bekler. Katherin de mecbu A der ve böylelikle savaşı Petruchio kazanır. Buraya kadar çok güzel lakin Katherine'nin en son tiradı ondaki değişimin sadece bu olmadığı açıkça ortada... Kocasına tapan zavallı kız rolüne bürünmüştür artık ve vana göre oldukça tutarsız bir karakter değişimidir bu.

Kitabı beğenmeme rağmen bu tutarsızlığa da göz kırpacak değilim. Kitabın webtoon uyarlaması da var onu da yakın zamanda okur yorumunu yazarım.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Obsessive Servant 0. Bölüm

GİS Anatomisi

Stepmother 6. Bölüm