Kitap Tavsiyesi - Köpeklerin Sohbeti


Puan: 7.5/10

Tür:

Klasik, Uzun Öykü

Yazar:

Miguel de Cervantes

Tanıtım:

Talihsiz bir evlilik yüzünden hastaneye düşen bir teğmen hasta yatağında yatarken sokakta iki kişinin konuştuğunu duyar. Sohbetin çekiciliğine kendini iyice kaptıran teğmen konuşanların aslında hastanenin bekçi köpekleri olduğunu anlar ve bu mucizevi sohbeti kağıda aktarır. Bir süreliğine konuşma kabiliyeti kazanan iki köpek başlarından geçenleri anlatırken insanlığın derin mevzularına değinirler: ahlak, yozlaşma, dedikodu, haset, talih, onur, sinsilik, tahakküm... Cervantes'in yaşadığı dönem ve ülke üzerine yoğun bir hiciv içeren bu uzun öyküsü, bütün bir insanlık tarihinin (ve muhtemelen geleceğimizin de) güzel bir eleştirisine dönüşüyor.

Benim Görüşüm:

100 küsür sayfa olan bu uzun öylü keşke roman olsaydı dediğim bir kitaptı. Dilini (ne kadar fazlaca ayrıntılı beyimlemekçr içerse de) ve verdiği mesajı beğensem de kurgu olarak zayıf bir eserdi. Yazar sanki kendini sınırlandırıyor sanki doldurması gereken sayfa sayısı var da onu geçemezmiş gibi hissettiriyor. 

Köpeklerin Sohbeti bir öykü olmasının yanında bir ahlak kitabı da. Dedikodudan, hırsızlıktan, cimrilikten ve bir ton kötü özellikten bahsediyor. Ama bunlardan bahsederken de önyargıları kırmıyor. Mağribli insanlarıın hepsine hırsızmış gibi davranırken, fakir insanları iyi olarak sınıflandırıyor. Yazara göre zengin olmak zalimlik iken fakir olmak gerçek iyilik hali. O dönemin İspanyası'nı bilmeme rağmen bu kitap ile biraz hayal edebiliyorum.  

Okunabilir bir kitap. Tek oda filmleri gibi sadece konuşmalardan oluşan eserleri sevenlere özellikle tavsiye edilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GİS Anatomisi

Obsessive Servant 0. Bölüm

Stepmother 6. Bölüm