Film Tavsiyesi - Mandalina Bahçesi

 



Puan: 10/10

Tür: Savaş/Dram

Süre: 1 saat 30 dakika

Yönetmen:  Zaza Urushadze

Tanıtım:

Kafkasya'da artık savaş kapıdan içeri girmiştir. Çatışmanın kendileri üzerinde oluşturacak tahribatın farkında olan halk; canlarını güvenlik altında alabilmek için Estonya'ya göç etmeye başlamıştır. Yaşadıkları yeri tek edemeyen iki yaşlı insan; savaşın tam kalbinin attığı yerde kalmış ve yavaş yavaş da maddi sıkıntılar yaşamaya başlamışlardır. Bu iki yaşlı adamın, göç edememe sebebi de bu maddi sıkıntılardır. Biri marangozluk yaparak diğeri de bahçesindeki mandalinaları toplayarak bu parayı temin edip göç etmeyi planlamaktadır. Fakat ne yazık ki her ikisi de bulundukları toprakları terk etmek için geç kalmıştır ve iki yaşlı adam tam savaşın ortasında kalır. Bir Gürcü bir de Çeçen askerini evlerine alıp tedavi eden bu insanlar, bu sayede savaşın taraflarında biri olmaksızın ayakta kalmaya çalışırlar.



Benim Görüşüm:

Bu film hakkında ne söyleyebilirim ki... Üzücü, sıcacık, saf, insani, şefkatli, güzel. Güzelliğin tanımına bu filmi de soksalar, filmi izleyenlerin hiçbiri itiraz edemez. 

Sadece tek bir müziği olsa da yönetmen müziği tüm filme yedirmeyi başarmış ve müziği her dinlediğinizde farklı bir şeyler hissedebiliyorsunuz. Burukluk ve dramın yanında şefkat ve hissizlik. Filmin bir ustanın elinden çıktığına emin olacaksınız.

Filmin baş karakteri, bir marangoz olan Ivo. Komşunun topladığı mandalinaları koyması için sandık yaparak para kazanıyor. Bir gün evinin önünde Çeçenler ile Gürcüler savaşıyor ve iki taraf da yaralanıyor. Ivo, iki tarafa da yardım edip, iki tarafın da birbirlerini öldürmesini önlüyor. 

Filmi izlerken hep bir kalp kırıklığı yaşıyorsunuz. Eğer savaş diye bir şey olmasaydı birbirleriyle çok iyi dost olabilecek insanların, birbirlerini tanımadan boğazlarına yapışmalarının ne kadar yazık ve acılası bir şey olduğunu tekrar görüyorsunuz.

Önyargı bariyerlerinin yavaşça kırılıp bir dostluğun şekillendiği bir filmdi. Gerçek hayatta gerçekten İvo gibi insanlar varsa, hepsine buradan selam olsun. Bu dünya onlarsız gerçekten çirkin bir yer olurdu.

Taraf tutup propaganda yapmak kolaydır. Asıl zor olan şey, tarafsız bir şekilde savaşı eleştirebilmektir. Filmi izlerken, yönetmenin Gürcü olabileceğini hiç düşünmedim.

Filmi izlemediyseniz bile müziğini kesinlikle dinlemelisiniz.



Filmdeki en sevdiğim sahne:


Edited: 10.03.2021

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Obsessive Servant 0. Bölüm

GİS Anatomisi

Stepmother 6. Bölüm