Film Eleştirisi - Unfriended ve Unfriended 2: Dark Web

Puan: 4/10

Tür: Korku/Gerilim

Süre: 1 saat 23 dakika

Yönetmen:  Levan Gabriadze

Tanıtım:

Lisede sınıf arkadaşı olan 6 genç bir gece Skype üzerinden konuşmaya başlar. Sohbetin ilerleyen saatlerinde beklenmedik bir mesaj alırlar. Mesajı atan tam 1 yıl önce arkadaşları tarafından internette paylaşılan ve alay konusu olduğu görüntüleri nedeniyle kendini öldüren sınıf arkadaşlarıdır. Herkes başta kendilerine şaka yapıldığını düşünür. Fakat tek tek hepsinin en karanlık sırları ortaya çıkmaya başladığında durumun düşündüklerinden daha ciddi olduğu anlaşılır.




Benim Görüşüm:

Bu film için söyleyeceğim ilk şey şu olmalı - Sakın İzlemeyin!

Evet... Uyarımı yaptıktan sonra yorumlamaya geçebilirim. 

Tüm filmi baş karakterimiz Laura'nın bilgisayarından izliyoruz. Arkadaşlarıyla Skype'den konuşuyor, Facebook'da dolaşıyor, sevgilisiyle chatlaşiyor... Tek oda filmi ve gerçekten benim gibi tecrübesiz bir izleyicinin bile fark edeceği "düşük bütçeli bir film"

Oyunculuklar iyi değil. Filmin yarısı zaten ağlama sahnesi, diğer yarısını zaten doğru düzgün izleyemiyorsunuz çünkü "eski bir dönem olduğu için kameralar boktan" mantığıyla çekilmiş. 

Normal bir arkadaş grubu gibi gözüken gençler, filmin ikinci yarısına doğru maskelerini çıkarıp herkesin birbiri arkasından iş çevirdiğini ortaya çıkarıyorlar. Filmi izlerken bunun bir hayalet tarafından mı yoksa bir hacker tarafından mı yapıldığını anlayamıyorsunuz. En sonunda Laura'nın üstüne uçan öcüden hayalet tarafından yapıldığı anladığınızda da tamamen boşluğa düşüyorsunuz.

Senaryonun içinde hiçbir IQ kırıntısı bulamazsınız. Her şey senarist öyle yazdığı için oluyor. İzlemek istiyorsanız da sinirden dilinizi ısırmamaya dikkat edin!

Ayrıca filmi izlerken o kadar çok plot hole ile karşılaşıyorsunuz ki sinirden kudurabilirsiniz. Yukarıda tüm filmi Laura'nın bilgisayarından izlediğinizi söylemiştim. Bir anda elektrikler gidiyor/biri ışığı kapatıyor ve herkes çığlık çığlığa bağırıyor. Şimdi elektrikler gittiyse hala nasıl internete bağlılar ve Skype'den konuşmaya devam edebiliyorlar. Biri ışığı kapadıysa ne avaz avaz bağırıyorsun, oturduğun yerden kalk ve ışığı aç. 

Tek mantıksızlık bu da değil. Aklınızdaki şu soruyu filmin sonuna kadar görmezden gelemiyorsunuz. NEDEN SADECE SKYPE'Yİ KAPAMIYORLAR? 

Bazıları benim gibi düşünmüş olmalı ki internette şöyle bir parodi videosu buldum. Filmden zevk alamadıysanız, bundan da zevk alamayacaksınız. Yine de birilerinin dalga geçmesi iyi hissettiriyor. XD





Puan: 5/10

Tür: Korku/Gerilim

Süre: 1 saat 34 dakika

Yönetmen:  Stephen Susco

Tanıtım:

20'li yaşlarındaki Matias, günün birinde bir internet kafede sahipsiz bir laptop bulur. Kayıp eşya kutusunda bekleyen laptop 3-4 haftadır oradadır. Sahibinin artık bilgisayarı istemediğine karar veren Matias bilgisayarı alıp evine götürür. Bilgisayarı açıp incelediğinde ise gizli dosyalara rastlar. Bu dosyalar bir bilgisayar oyunu programıyla gizlenmiş olan deep web içerikleridir. Uyuşturucu, cinsel içerik ve hatta kiralık katilliğin bile ayarlanabildiği, izi sürülemez bir alan olan deep web kullanıcıları, kurbanlarına yaptıkları işkenceleri, işledikleri cinayetleri ve tacizleri deep web üzerinden birbirleriyle paylaşmaktadırlar. Matias'ın aldığı bilgisayar da bu ağın içindeki birine aittir. Görüntülü konuşma yapan Matias ve arkadaşlarının görüntülere tanık olmalarıyla birlikte, anonim bir ekibin kendilerini çektiği kedi-fare oyununun ortasında kalırlar. Kimliği belirsiz saldırganlar, arkadaş grubunun üyelerini ve onların sevdiklerini bir bir avlarken, siber aleme hapsolan kurbanlar, hayatta kalmak için mücadele vermek zorundadır...




Benim Görüşüm:

Bu film üsttekinden daha iyi ancak hala iyi bir film diye sınıflandırmak için yetersiz. Plot holelarla dolu ve karakterler sempatik değil.

Filmi bu sefer Matias'ın bilgisayarından izliyoruz ve çok şükür ki bilgisayar son model ve kasmıyor. Yine Skype ve Facebook ikilisinin arasındayız. Baş karakterimiz, internet kafede gördüğü bir bilgisayarı evine getiriyor ve sanki yıllardır o bilgisayarı kullanıyormuş gibi direk Skype ve Facebook hesapları tereddüt bile etmeden açıyor.

Ben asla böyle bir şey yapmazdım. Bilgisayarı çalma işini geç... Bilgisayar çalacak bir değilim ama çalmış olsaydım ilk yapacağım şey bilgisayara format falan atmak olacaktır. Bir bilgisayarın içindeki gizli yazılımları, trojan virüslerini göremezsin. Hem de elinizdeki tamamen yabancı bir birinin bilgisayarıyken...

Bizim düşük IQ'lu karakterimiz kendi hesabını açtıktan sonra bilgisayar hakkındaki bazı şeylerin normal olmadığını fark ediyor. Arkadaşlarıyla Skype'den konuşurken onlara da kendi bokunu bulaştırıyor. Tüm arkadaşları, kendisi ve sevgilisi ölüyor. Dark web kullanıcıları da kendi suçlarını bu salaklara atıyor. 

Aşağıya tatlışlardan bir parodi trailer~~ 



Edited: 10.03.2021

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GİS Anatomisi

Obsessive Servant 0. Bölüm

Stepmother 6. Bölüm