Film Tavsiyesi - Stalin'in Ölümü

 


Puan: 7.5/10

Tür: Komedi/Hiciv

Süre: 1 saat 47 dakika

Yönetmen:  Armando Iannucci

Tanıtım:

70'li yaşlarının ortasındaki SSCB lideri Joseph Stalin'in sağlığı gayet yerindedir. Paranoyak yapısı ile düşmanlarına kök söktürmeye, acımasızlığı ile en yakınlarının bile gözünü korkutmaya devam etmektedir. 20 milyon insanın ölümüne sebep olmuş bir diktatör olarak hala tüm gücü elinde bulundurmaktadır. Ta ki bir sabah çalışma odasında ölü bulunana dek... Diktatörün ölümünün ardından 30 yıl demir yumrukla yönetilen ülkenin içine düştüğü kaos kimileri için ise bir fırsat anlamına gelmektedir. Stalin'in çevresindeki yalakalar bir anda iktidar yarışına girişi



Benim Görüşüm:

Kara komediye yeni bir bakış açısı ararken bu filmi buldum ve izlemeye karar verdim. Politikayı çok iyi bilmesem de güldürdü ve ironiyi hissettim, ancak 1953 yılında ölen Stalin hakkında neredeyse hiçbir fikrim yoktu bu yüzden araştırma yapmaya karar verdim.

Film, İngiltere ve Fransa ortak yapımı ve Rusya Kültür Bakanı açık bir mektup göndererek filmin Rusya'da vizyona girmesini engelliyor. Bu da bende filmin içeriği ne kadar gerçeği yansıtıyor diye bir şüphe uyandırıyor. İnternette film hakkındaki haberleri aradım.


Yukarıda paylaştığım linkte film hakkında ağır bir eleştiri yapılmış. Filmin düzeysiz bir film olduğunu ve eleştiri bile sayılmayacağını söylüyor. Antikomünist propaganda amaçlı böyle bir filmin çekildiğini açıkça dile getiriyor. Beni eğlendirdiği için 7'den yüksek puan verebilirim. Ayrıca replikleri de iyi yazılmıştı.

Aşağıda araştırma sonucunda bulduklarımı sindirdikten sonra filmi tekrar eleştirdim.

Yukarıdaki saf eleştirimi bilerek silmedim. Sinemanın cahiller üzerindeki etkisini görün diye.

Araştırma Sonucu

Stalin kimdir?




Komünist Parti’nin ilk genel sekreteridir. Lenin’in ölümünden sonra 1924′te Sovyet lideri haline geldi. İktidara gelir gelmez Sovyetleri sanayileştirmek adına tarım üretimini yok etti ve korkunç bir kıtlığa sebep oldu.1930′ların sonuna doğru “Büyük Temizlik” adını verdiği bir girişime imza attı.  Bu girişim, kendisine muhalif insanları ortadan kaldırdığı paranoyak bir kampanyaya dönüştü. “Büyük Temizlik” katliamı sırasında 600.000 ila 1.2 milyon kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor.

18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Böylece Kırım'dan Türk izini silmete çalıştılar. 1944’te Ahıska Türklerini, Çeçen ve İnguş halklarını da Orta Asya’ya sürdüler.

Her şeye rağmen bulduğum bir internet haberinde şöyle yazıyor:
Rusya vatandaşlarının yüzde 70’i Sovyet diktatörü Josef Stalin’in Rusya tarihindeki rolünü olumlu olarak değerlendiriyor. Rus vatandaşlarının sadece yüzde 19’u Stalin’in etkisinin olumsuz olduğu görüşünde.

İzlediğim belgeseller Stalin'in kanlı bir tiran olarak resmedilmesinin tamamen bir yalan olduğunu söylüyor. Nazi Almanya'sıyla savaşan SSCB'nin içerisinde yaptıklarının gerekli olduğunu ve Rusya'nın bugünkü duruma gelmesindeki baş kahraman olduğunu söylüyor. Bir röportajda kadının biri eğer geçmişte Stalin insanlara acı çektirmeseydi, bu kadar hızlı gelişemezlerdi. 

- Filmde canlandırılmış diğer karakterleri de araştırdım.

Nikita Kruşçev

Sovyetler Birliği Komünist Partisi Birinci Sekreteri. 1953'te Stalin'in ölümünden sonra Komünist Partinin birinci sekreterliğine getirildi. Bu dönemde devleti idare eden Başbakan Georgi Malenkov ile bir süre rekabet etti. 1955 yılında Malenkov'u başbakanlıktan uzaklaştırarak yerine kendi adayı Nikolay Bulganin'i getirdi. 

Georgi Jukov

II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun başlıca komutanlarından biri. 

Lavrenti Beriya

Sovyet politikacı, Sovyet Güvenlik Sekreteri ve Sovyet Gizli Polisi şefi. 1944 yılında temelleri atılan atom bombası üretim projesinin başkanlığını yaptı. İgor Kurçatov önderliğindeki bilim adamları Arzamas-16 adı verilen gizli bir köyde nükleer silahı geliştirirdi.  Josef Stalin'in 1953 yılında ölümünden sonra, başbakan yardımcılığı yaptığı dönemde Molotov ve Kaganoviç'le Kruşçev'a karşı bir gruplaşma içine girdi. Sovyetler Birliği egemenliğinde olan Doğu Almanya'nın Sovyetler'e verdiği ağır yükten dolayı, buraların ABD'ye verilerek Batı Almanya'yla birleştirilmesi taraftarıydı. 1953 yılında Kruşçev ve Mareşal Georgi Jukov'un örgütlenmesi sonucu tutuklandı ve bugüne kadar hâlen aslı kanıtlanamamış çeşitli suçlarla suçlandı. Stalin'i öldürdüğüne dair Beriya'dan hep şüphelenildi. Vyaçeslav Molotov 1993 yılında yayınladığı siyasi anılarında; Stalin'i Beriya'nın zehirlemiş olabileceğini söylese de konu hakkında kesin bir yargıda bulunmaz. Stalin'e en yakın devlet görevlisinin Beriya olması Kruşçev'in Stalin'e saldırmadan önce asıl düşmanını ortadan kaldırarak bir nevi "ön hazırlık" içinde olduğuna dair ipuçları vermektedir. Aralık 1953'te tutuklanmasının hemen ardından yargılanarak ölüme mahkûm edildi ve idam mangası tarafından kurşuna dizilerek öldürüldü.

Georgi Malenkov

Josef Stalin'in yakın çalışma arkadaşlarından olan Sovyet devlet adamı ve Komünist Parti görevlisi. Stalin'in ölümünden hemen sonra SBKP Genel Sekreterliği (1953) ve başbakanlık (Mart 1953 - Şubat 1955) yaptı. Fakat 6 ay kadar sonra, birinci sekreterlik görevini Nikita Kruşçev'e devretmek zorunda kaldı. Başbakanlığı sırasında silahlanma harcamalarının azaltılması, ağır sanayi yerine tüketim malları üretimine öncelik verilmesi ve kolektif çiftliklerde çalışanlara sağlanan teşviklerin artırılması için çalıştı.

Vyaçeslav Molotov

 II. Dünya Savaşı sırasında Stalin ile birlikte görev yapmış Sovyetler Birliği dışişleri bakanı.  

Araştırma Sonucu Film Hakkında Yorumum:

Eğer Stalin'in hayatını araştırıp okumasaydım, filmde anlatıldığı gibi onun, gerçekte zevki için adam öldüren bir katil olduğunu düşünürdüm. Ayrıca diğer parti üyelerini de beceriksiz, sakar ve salak olarak gösterecek şekilde yazılmış bir senaryo vardı.

Beriya; kesinlikle senaryodaki kötü karakterdi, ancak diğerleri de masum gösterilmemişti. Garip ve tekrar düşünüldüğünde mantıksız bir senaryosu vardı.

Arkadaşlarla izlediğim için ses çıkarmamıştım, ancak şu anda öğrendiklerimi bilerek izleseydim filmin ilk 10 dakikasını bile zor izleyebilirdim. İzlemek istiyorsanız filmi ciddiye almayarak sadece eğlenmek için izlemelisiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Obsessive Servant 0. Bölüm

GİS Anatomisi

Stepmother 6. Bölüm