Oyun Tavsiyesi - Dragon Age - Origins





Puan: 10\10

Tür: 

RPG, Fantezi

Yayıncı: Electronic Arts

Tanıtım:

Bir Gri Muhafızsınız. İç savaşın başladığı Thedas'da eski düşman olan Archdemon'u yenmek için güçleri birleştirmek zorundasınız. Kıtanın ve dünyanın kaderi sizin seçimlerinizde.

Benim Görüşüm:

Dragon Age hakkında ne yazabilirim ki... Seriyi duymayan yoktur. 3 oyunu da oynadıktan sonra ne yorumu yapmam gerektiğinden emin değilim. Çok iyi? Hayır, hayır böyle çok kısa oldu. Çok çok iyi ayrıca mükemmel ayrıca şaheser. Hmm... daha uzun ama nedense hala yeterli hissettirmiyor.

Oyunu sadece savaş mekanikleri ya da hikaye olarak düşünmemelisiniz. Çok önemli başka bir özellik daha var. Sunum. Oyunu sunuşları ve yazımı çok iyi. Oyunun yapımcıları dışında yazarlar da ayrıca tebrik edilmeli bence.


Savaş:

Oyun aksiyon fantezi türünde olsa da daha çok strateji üstüne. Oyunu durdurarak karakterlerinizin ne yapacaklarına karar verebiliyorsunuz. Çoğu dövüşü nefesinizi tutarak yapsanız da bana göre Flemeth ile dövüştüğünüz (isteğe bağlı o yüzden spoiler değil) ya da herhangi bir ejderha ile dövüştüğünüz sahne en nefes kesici kısımlardı. 

Strateji gerçekten çok önemli çünkü diriltme büyünüz yoksa düşen karakterlerinizi savaş bitene kadar kaldıramıyorsunuz. Bu da partinizde mutlaka bir healer olması gerektiğini gösteriyor. 

Oyunda sınıf olarak rogue, savaşçı ve büyücü seçebiliyorsunuz. Bana göre en eğlencelisi büyücü idi. Çok farklı yeteneklerle donatıp oyunda değişik kombinasyonlar denemenize izin veriyor. Hatta eğer spirit üzerine yoğunlaşırsanız yanınızda healer bile getirmenize gerek kalmıyor.

Stratejik olarak Divinity original sins 2 kadar iyi değil. Ama 2009 yılına kadar çıkmış çoğu oyundan daha iyi. Hatta bana göre diğer Dragon Age oyunlarından çok daha iyi.

Hikaye: (spoiler!)

Oyuna 6 farklı origin hikayesiyle başlayabiliyorsunuz. Bunlar Dalish elf, şehirli elf, insan soylusu, cüce soylusu, halkan cüce, büyücü. Tüm origin hikayelerini denedikten sonra en açıklayıcı başlangıç hikayesinin büyücü olduğunu düşünüyorum. Oyunda sürekli duyacağınız Circle, Abomination, Demon, Veil, Fade, Tranquil, blood magic gibi terimleri en açıklayıcı şekilde sunuyor.

Ama en güzel başlangıç hikayesi bana göre şehirli elfdi. Hikayeden kısaca bahsetmek istiyorum. Denerim'in elf mahallesinde evlenmek üzere olan bir kızsınız. (oğlan da olabilirsiniz.) Babanızla konuştuktan sonra kuzeninizin yanına gidiyorsunuz. O da sizinle aynı gün başka biriyle evleniyor. Birlikte nişanlılarınızı görmeye gidiyorsunuz o sırada Denerim arlının sadistik oğlu Vaughan Kendells geliyor ve kuzeninizin nişanlısına göz koyuyor. Tabii ki buna izin vermiyorsunuz ancak siz daha bir hamle yapmadan yanınızda elf arkadaşlarınızdan biri Vaughan'ın kafasına bir şey fırlatıyor ve onu bayıltıyor. Yardımcıları bunu arkanıza bırakmayacağını söyleye söyleye arl'ın oğlunu göürüyorlar. Onlar gittikten sonra Gri Muhafız Duncan ile tanışıyorsunuz. Evlilik töreni sırasında arlın oğlu tekrar geliyor ve etraftaki tüm kızları toplayıp götürüyor. Siz de dahil. Bilincinizi bir süre kaybettikten sonra kendinize geldiğinizde kendinizi konağın içinde buluyorsunuz. Yanınızdaki kızları teker teker götürürlerken sıra size geliyor o sırada kuzeniniz varıyor ve size kılıcınızı atıyor. Yaklaşan muhafızları biçtikten sonra konağın içindeki kızları kurtarmak için harekete geçiyorsunuz. Çıkışa yaklaştığınızda nişanlınızı görüyorsunuz. Ancak birkaç muhafız tarafından katlediliyor. Ona üzülseniz bile yapacağınız tek şey cesedini lootlamak oluyor. Kızları kurtarmak için yolunuza devam ediyorsunuz ve sonunda Vaughan ile karşılaşıyorsunuz. Size para teklif ediyor. Ben kabul etmedim ve onu oracıkta öldürdüm. Mahallenize geri döndüğünüzde muhafızlar sizi tutklamak için geliyor o sırada Duncan sizi azat ettiğini ve Gri muhafız olarak sizi seçtiğini söylüyor sonra onunla birlikte Ostagar'a gidiyorsunuz.


Ne kadar şehirli elfin hikayesini sevsem de orijinal hikaye Dalish elf ile başlıyor. Hikayenin daha çok içine girmek istiyorsanız Dalis elf ile başlamanızı öneririm. Dragon Age 2'de de göreceğiniz Merrill,  Fenarel, Marethari gibi karakterleri tanımış oluyorsunuz hem de tüm serinin alttan alttan ana odağı olan eluvianı seri boyunca ilk defa görmüş oluyorsunuz.

Hangi başlangıç hikayesini seçtiğiniz önemli değil sonunda Blight, Türkçe haliyle Yıkım'ın başladığı yer olan Ostagar'a gidiyorsunuz. Yıkım demek koca bir darkspawn ordusunun başlarında bir Archdemon ile Deep Roads'dan çıkıp insan şehirlerini yok etmeye başlaması demek ve Yıkım'ı sadece Gri Muhafızlar durdurabilir. 

Neden Yıkım'ı sadece Gri Muhafızlar durdurabilir? Çünkü Archdemon ölümsüz bir varlık. Gri Muhafızlar onu öldürebilmek için özel bir ritüel geçiriyorlar. Archdemon öldüğünde onu öldüren Gri Muhafız da ölüyor.

Origin hıkayelerini Prologue olarak düşünürsek oyunun ilk kısmı Ostagar'da geçiyor. Kral Cailan'ın ve Loghain'in ordusu birlikte Yıkım'ı durdurmak için hazırlık yapıyorlar. Yıkım başladığında Loghain savaş meydanında Cailan'a ihanet ediyor ve ordusunu geri çekiyor. Yalnız kalan Kral öldürülüyor. Siz de ölmek üzereyken Korcari Ormanı'nda yaşayan cadı Flemeth tarafından kurtarılıyorsunuz. Flemeth seri boyunca gerçekten önemli bir karakter. 3 oyun boyunca gözükse de son oyundaki yeri tartışılmayacak derecede önemliydi.

Bundan sonra Yıkım'ı durdurmak için ordu toplamaya başlıyorsunuz.

Fanart:


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Obsessive Servant 0. Bölüm

GİS Anatomisi

Stepmother 6. Bölüm