Oyun Tavsiyesi - Divinity - Original Sins 2 İnceleme




Puan: 10+/10

Tür:

cRpg, Fantezi, Başyapıt

Yayıncı: Larian Studios

Tanıtım:

Divine öldü. Void yaklaşıyor ve içindeki güç şimdi uyanıyor. Kutsallık için savaş başlıyor. Seçimlerini akıllıca yap çünkü karanlık herkesin kalbinde.



Benim Görüşüm:

Yazımı okumadan önce lütfen yukarıdaki videoyu izleyin. İngilizce bilmeseniz bile anlatıcının ve seslendirmenlerin sesini duymuş olursunuz. O kadar iyiler ki..... Oynadığım ilk Rpg oyun değil kesinlikle ama en iyisi..  Daha iyisi yapılmadı, uzun süre de yapılmayabilir. Narrator olarak Brian Bowles'ı görüyoruz. Kesinlikle ödülü hak eden bir performans ortaya koyuyor ve tamamen onun sesine kapılmanıza sağlıyor. Narrator'ın dışındaki diğer ses aktörleri de mükemmel iş çıkarmış. Müzik ve ses olarak 10 üzerinde 15 verilecek bir oyun ama bir oyunu sadece müziklerine bakarak değerlendiremezsiniz.

Oyuna ilk başladığınızda kısa bir ara sahne gösteriyorlar. Beni ilk mutlu eden şey sinematik olmamasıydı. Bu sanırım hem oyuncuyu hem de yapımcıyı en mutlu eden şeylerden biridir. Beni mutlu etti çünkü oyuna gereksiz yük binmeyecekti. Çok iyi bir bilgisayara sahip değilim bu yüzden aşırı sinematikler hem bilgisayarı ısındırıyor hem de kasma yapmaya başlıyor. Sinematik olmaması güzel bir şeydi. Hemen ardından oyun başladı. Hikayeyi anlamaya çalıştığım dönem boyunca oyun beni etkileyici özellikleriyle şaşırtmaya devam etti. Bir kere oyunda grafikler muazzamdı ve müzik, ses ve hikaye aşırı iyiydi ama bu bir oyun olduğu için iyi bir puan alabilmesi için savaş mekaniklerinin de iyi olması gerekiyordu. Savaş mekanikleri ise.... aşırı iyiydi. Oyunun beni kandırmaya çalıştığını, kesinlikle eksik bir şeyini bulacağımı düşündüm ama yoktu. Hayal ettiğim her şey bu oyunda vardı. Harika stratejik savaş, pratik ara yüz, envater, harika bir narrator ve hikaye, detaylı görevlendirme ve ustaca yönlendirme en önemlisi ise oyunda tamamen özgürdünüz. MESELA BİR KAPI MI AÇILMIYOR? KIR GEÇ YA DA SANDIK BULDUN AMA AÇAMIYOR MUSUN? TEK YAPMAN GEREKEN SANDIĞI KIRMAN! Bethesda oyunlarını oynarken hep bunu hayal etmiştim. Elder Scroll ya da Fallout fark etmez karakteri zaten aşırı güçlü neden ufacık bir kapı onu durdursun ki? 

Bir tek bu da değil en sevdiğim özelliklerden biri kesinlikle ışınlanmaktı. Çok orijinal ve kullanışlı bir yetenek. İnternette tonlarca build rehberi bulabilirsiniz ama ben size özgürce takılmanızı tavsiye ederim. Sonuçta bazı şeyleri kendiniz deneyimlemeniz daha güzel hissettirir. Oyun gerçekten çok uzun. Benim ilk haritayı bitirmem 15 saatimi aldı ve ondan da büyük olan 3 harita daha vardı. Oyun süresi olarak 70-90 saat diyebilirim. Kesinlikle sıkmayan ve asla tekrar etmeyen bir oynanışa sahip. Çoğu mekan özenle hazırlanmış ve eşsiz yeteneklere sahip düşmanlarla dolu. Oyunda keşif yaparken ve bulmacaları çözmeye çalışırken saatlerin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız bile.

Npc'ler iyi ayarlanmış ve hepsiyle konuşmanız saatlerinizi alır. Çok fazla Npc ve hepsinin ayrı hikayesi var. Fort Joy'dayken Npc sayısının sayısının fazla olduğunu düşünmüştüm, Driftwood'da şoka uğradım, Arx'da ise dehşete düştüm. Hepsiyle konuşmam gerekiyormuş gibi hissettiğim için sağ baştan saymaya başladım. 

Oyunda romantizm seçeneği de var. Oyun başlar başlamaz Ifan'a göz koymuştum. Değdi mi diye sorarsanız.... 



Definitly worth it! Kesinlikle değdi :D

Hiç text-based role playing game diye bir kavram duydunuz mu? Bu genellikle yazı odaklı ses ve görüntü içermeyen (içerebilir de) bir Rpg türü olarak geçer. Buradaki grafikleri sizin hayal gücünüz oluşturur ve hikaye böylece devam eder. Bu oyunda bu tarz bir özellik var. Başta da söylediğim gibi sinematikleri olmayan bir oyunda bu kadarını da bekleyebiliriz.

Harika hikayesi, oynayışı ve diğer her şeyiyle bana göre yapılmış en iyi Rpg oyunlardan biri.

Yeni Başlayanlar İçin Tüyolar

Oyunu hakkında neredeyse sıfır bilgi sahibiyken oynamaya başladım. Oyun hızlı bir yükleme ekranına sahip ve mekanlara girip çıkarken sizi çok bekletmiyor bu kesinlikle çok önemli bir özellik çünkü fallout veya skyrim gibi oyunları sevip hem de nefret etmemin asıl nedeni bu özelliğin eksikliği... Zindanlara girerken yaklaşık 45 saniye yükleme ekranına bakmak zamanla zindana girmek istememenize neden oluyor. Ana ekranda bir çok seçeneğiniz olsa da hemen oyuna başlamak istiyorsunuz ve Story seçeneğine tıklıyorsunuz. Önünüze 4 farklı mod seçeneği çıkıyor ve birini seçenizi istiyorlar. Bunlar explorer, classic, tactician ve honour. Yeni bir oyuncu için explorer ile başlamasını tavsiye ederim ve birkaç saat oyuna alıştıktan ve diğer modları denedikten sonra karar vermelisiniz çünkü oyun kısa bir oyun değil ve ileriki bossları düşünecek olursak kendinizi ne kadar zorlamak istediğinize dikkatli karar vermelisiniz.

Modunuzu şeçtikten sonra klasik Rpg karakter yaratma sayfasına geliyoruz. İlk defa duyduğunuz sınıflar da dahil çeşitli özelliklere sahip ırklar ve sınıflar olmasına rağmen ırk seçimini düzgün yaptığınız sürece sınıf seçiminin pek bir önemi yok. Fort Joy'dan çıktıktan sonra sınıfınızı ve statlarınızı istediğiniz gibi değiştirebileceksiniz. 5 ırk seçeniği bulunuyor ve her ırkın kendine özel yetenekleri var. Cüce, elf, insan, undead ve lizard. Undead ve lizard çok sık görünmese ve göründüğü zaman genelde düşman olsa da bu seride iki ırkında çok özel bir yeri var.

1- Oyunda ilk bulmanız gereken bir bedroll. İşlevi etrafta düşman olmadığı zamanda takımın ve kendinizin canını doldurabilir ve rest statüsüne kolayca erişebilirsiniz.

2- Bir kürek bulun. Oyunda çok fazla gizli hazine ve geçit var. Bunları açığa çıkarmak için çoğu zaman bir yerleri kazmanız gerekiyor. Eğer takımda bir lizard varsa o elleriyle kazabiliyor ama her ihtimale karşı yanınızda bir kürek olsun.

3- nails + claw hammer = lockpick

4- Identifying glass, size bulduğunuz hazineleri tanımlanızı sağlar. Partinizde mutlaka yüksek seviyeli bir loremaster olmalı. Bu hem bulduğunuz hazineleri tanımlamanızı hem de düşmanlarınızın statülerine bakmanızı sağlayacak.

5- Lucky charm önemli. Lucky charm size lootlarken hazine bulma şansınızı yükseltir. Bazı hazinelerin kesin yerleri olsa da nereden hazine bulacağınızı asla bilemezseniz. Oyun sonuna doğru giydiği ekipmanlarla birlikte karakterin Lucky charm'ı 8 idi. Elini attığı her yerden hazine bulmaya başlamıştı.

6- Oyun size ne yapacağınızı çoğu zaman söylemiyor. Uyanık olmalı ve dikkatli kararlar vermelisiniz. Unutmamalısın ki bazen en iyi çözüm en pratik olan olabiliyor. 

7- Bir şeyi yapmanın sadece bir yolu yok. Bunu unutmayın. Bazen kendi yolunuzu kendiniz bulmanız gerekir.

8- Oyuna yeni başladığınızda mutlaka Ifan'ı grubunuza alın ve oyun sonuna kadar yanınızda tutmaya çalışın. HİKAYEYİ ANLAMANIZDA büyük rolü olan bir karakter.

9- Oyunda origin hikayesi olan tüm karakterlerle aşk yaşayabilirsiniz.

10-  Oyunda etrafınıza ve bulunduğunuz zeminin özelliklerine dikkat edin. Yağın üzerinde duruyorken ateş büyüsü kullanmak pek de akıllıca olmayabilir.

11- İyileştirme büyüleri ve iksirleri undeadler için ters etki yapıyor.

12- Bir karakterin bir elemente karşı direnci 100'ün üstündeyse o elementten can yenilemeye başlar. Undeadlere karşı zehir kullanmak onların lehine olacaktır.

13- Parşömenleri sık sık kullanın. 

14- bir bitki + boş şişe = iksir

15- Statları karakterin sınıfına göre dikkatli düzenleyin.

16- Lady vengeance'de en alt kattaki aynada karakterlerin statlarında ve dış görünüşlerinde oynama yapabilirsiniz.

17- Aptaca bir şey yapmayı düşünüyorsanız bırakın Red Prince yapsın :D

18- 10. seviye summoning yeteneğiyle bir champion çağırabilirsiniz.

19- Thievery yeteneği hem lockpick hem de pickpocket yeteneğini etkiler.

20- Pet Pal yeteneği hayvanlarla konuşmanızı sağlar. Partinizde mutlaka bu yeteneğe sahip birisi olsun.

21- Executioner harika bir yetenek. Bir düşman öldürdüğünüzde size ekstradan 2 aksiyon puanı verir.

22- Leech, kanın üzerinde durmanızla iyileşmenizi sağlar.

23- Alışveriş sırasında tüm waresleri tek bir tuşla sepete ekleyebilirsiniz.

24- Bulduğunuz notları ve kitapları dikkatli okuyun çünkü görevle ilgili önemli ipuçları içeriyor olabilirler.

25- Elfler insan eti yiyerek onların ölmeden önceki anlarını görebilirler.

26- İlk oynanış için partiye Lohse, Red Prince ve Ifan'ı öneririm.


Karakter seçimini yaparken size 5 tane origin hikayeli karakter seçme şansını da sunuyorlar. Eğer Ooc olarak oynayacaksınız size tavsiyem bu karakterlerden birini seçmemeniz. Çünkü karakterlerin harika hikayesini kaçırmış olacaksınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Obsessive Servant 0. Bölüm

GİS Anatomisi

Stepmother 6. Bölüm